Massage en coaching als brug naar het onbewuste

Brug 8 Lieg nooit tegen jezelf

25 mrt 2018 Geen categorie

De #DeleteFacebook is ineens overal. Als je op internet zoekt op #DeleteFacebook krijg je meer dan 2 miljoen hits. De discussie gaat over het misbruik van gebruikersdata en over transparantie. Transparantie hoe Facebook met de data van zijn gebruikers omgaat. Tegelijkertijd merk ik dat transparantie voor mij de afgelopen weken een steeds terugkerend thema is. Toen ik me onlangs verdiepte in de boekhouding van een B&B die te koop stond bleek dat de jaarcijfers niet klopten met de werkelijkheid. De jaarrekening was niet zo transparant als je mocht verwachten.

Ook in mijn praktijk kwam het thema transparantie langs. Tijdens een afspraak liet een cliënt zien wat ze gemaakt had naar aanleiding van de vorige sessie. Vijf prachtige soulcollage kaarten die al pratende haar hele proces bleken weer te geven. De kaart die weergaf wat ze mocht gaan doen om uit de huidige situatie te komen: transparantie. Op de vraag waarom ze niet transparant was kwamen diverse redenen. Het was niet het juiste moment, de kinderen, ik wil mijn partner geen pijn doen. Allemaal argumenten die ervoor zorgen dat er uiteindelijk bij haar en in haar relatie een spanning is.

Toen ik haar vroeg hoe belangrijk zij het vond om transparant te zijn was ze erg duidelijk: dat was voor haar heel erg belangrijk. Voor mij bleef er maar één vraag over: hoe transparant, en eerlijk, ben je naar jezelf als je zegt dat je dit heel belangrijk vind maar dit in de praktijk zelf niet laat zien? Want gaat het er uiteindelijk niet om dat je de waarden die je nastreeft, in dit geval transparantie, ook in de praktijk tot leven laat komen?

Dit is wat Gandhi bedoelde met “be the change you want to see in the world”. Hoe transparant en eerlijk ben je naar jezelf als je zegt dat je volledig transparant bent maar tegelijkertijd je partner niet verteld wat je werkelijk voelt en denkt? Hoe eerlijk ben ik naar mezelf als ik vind dat er geen toekomst is voor een medewerker in de gemeente Woensdrecht en ik dat niet met deze medewerker deel? De Dalai Lama had gelijk toen hij zei: “A lack of transparency results in distrust and a deep sense of insecurity”. De afgelopen weken heb ik dit ervaren, of het nu gaat over Facebook en het misbruik van gebruikersdata, de B&B eigenaar die niet transparant is over de bezetting of mijn cliënt die niet transparant is naar haar man.

Paulo Coelho zei: “If you want to be successful, you must respect one rule: never lie to yourself”. Voor mij is de essentiële vraag die dan ook overblijft: durf jij volledig transparant en eerlijk te zijn naar jezelf?

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+