Massage en coaching als brug naar het onbewuste

Brug 6 Goede voornemens: je kunt het! Als je maar wilt…

26 dec 2017 Geen categorie 4

Het einde van het jaar nadert en de goede voornemens voor 2018 vliegen mij alweer om de oren. Eigenlijk zinloos want uit onderzoek blijkt dat veel goede voornemens falen, goed en wel voordat mensen eraan begonnen zijn. Iets soortgelijks kom ik in mijn praktijk als coach en masseur ook tegen. Cliënten willen graag veranderen en zeggen bijvoorbeeld: “ik wil een andere partner, ik wil dat mijn baas nu eens naar me gaat luisteren, ik wil me niet meer afhankelijk opstellen van mijn moeder”. Ze zeggen er alles aan te doen om dat voor elkaar te krijgen maar in de praktijk “lukt het niet”.

Massage en coaching als brug naar het onbewusteEven kort twee perspectieven op gedragsverandering. Het eerste perspectief onderscheidt drie gebieden waarop je kan ontwikkelen: je eigen persoonlijkheid (dit zijn niet al te makkelijk veranderbare eigenschappen), wat je kan (kennis, vaardigheden) en wat je wil (drijfveren, overtuigingen, belemmeringen). Het willen is belangrijk omdat het in hoge mate het kunnen stuurt, binnen de grenzen en mogelijkheden van de persoonlijkheid.

Massage en coaching als brug naar het onbewusteIn het tweede perspectief onderkennen Chris Argyris en Donald Schön verschillende ‘loops’ in de ontwikkeling van mensen. Single-loop leren is gericht op het verbeteren van je resultaten door je acties te veranderen (doe ik het goed?). Bij double-loop leren vraag je jezelf eerst af of je de goede dingen doet waarna je de bijbehorende actie uitvoert.

In de praktijk ligt in de meeste gevallen bij verandering de focus op het kunnen. Je verandert je routine, het resultaat is anders en je bent klaar. Deze verandering komt vaak door een prikkel buiten jezelf en is gericht op het leren van iets ‘omdat iemand anders het wil’. Kortom, bij een verandering van kunnen is de blik over het algemeen naar buiten gericht. Bij single-loop leren keert vaak het oude patroon weer terug. De reden is dat je jezelf niet de vraag hebt gesteld “wat wil ik”. De buitenwereld bepaalt wat je moet kunnen waardoor er een mismatch ontstaat tussen wat jij wilt en wat je in de praktijk doet. Om te weten wat je wilt moet je je blik naar binnen richten.

Marja de Vries verwoordt het prachtig in het boek ‘De hele olifant in beeld’: “We leren in de westerse cultuur om onze blik naar buiten te richten waardoor we vertrouwd zijn met het gebruik van ons verstand, de taal van woorden, […] de wereld van materie en ons lichaam, analyse, zaken los van elkaar zien […] Daarentegen zijn velen van ons veel minder vertrouwd met de daaraan tegengestelde taal van beelden, het herkennen van niet-lineaire ruimtelijke patronen en de onderlinge verbanden en verhoudingen tussen zaken. We zijn vervreemd geraakt van het contact met ons gevoel, onze intuïtie, onze creativiteit, ons voorstellingsvermogen en onze dromen. We zijn ons ook minder bewust van […] het contact met ons hart, onze ziel en onze innerlijke leiding. […]”.

Samenvattend zijn we het contact met de intelligentie van het hart (onze wil) kwijtgeraakt en daardoor is het dynamisch evenwicht tussen willen en kunnen verstoord. Het is niet zo dat het ene aspect beter of belangrijker is dan het andere, want beide aspecten vormen een essentieel onderdeel van dit dynamische evenwicht. Ook Alice wordt daarmee geconfronteerd in Alice in Wonderland:

“Kunt u me alstublieft vertellen welke kant ik van hieruit op moet?”
“Dat hangt voor een belangrijk deel af van waar je naar toe wilt,” zei de kat.
“Het maakt me niet zoveel uit”, ging Alice verder.
“Dan maakt het ook niet uit welke kant je op gaat,” zei de kat.
“Zolang ik maar ergens kom,” voegde Alice er als een verklaring aan toe.
“Oh, dat zal zeker gebeuren,” zei de kat, “als je maar lang genoeg loopt”.

We kunnen dit evenwicht herstellen door de beide elkaar aanvullende aspecten, willen en kunnen, te laten samenwerken. Daarvoor is het wel nodig dat je eerst naar je eigen drijfveren, overtuigingen en belemmeringen kijkt, voordat je overgaat tot actie. Hoeveel mensen zouden zich dat realiseren bij het maken van de goede voornemens? G. de Ley, een Vlaamse schrijver, zei het zo mooi: “Zelfkennis is het begin van alle wijsheid en het einde van de meeste illusies”.

In de massage en coaching bij Kausay Puriy komen deze vragen dan ook steeds terug: “Wie ben jij? Wat drijft jou? Wat zijn jou waarden en welke overtuigingen belemmeren jou?” Door jezelf deze vragen te blijven stellen verander je jou leer-loop en herstel je het evenwicht tussen willen en kunnen. Voor nu wens ik je een liefdevol, gezond, ontspannend en inspirerend 2018 en vraag ik je: wat zijn jou goede voornemens voor 2018?

4 Comments

 1. Doorgaan op mijn weg waar ik heen zou willen, en dat is ( zolang dat ik mij dit kan herinneren) innerlijk vrede en liefde voor al wat is. Het heeft iets kinderlijks!
  Ik heb voor zover ik weet eigenlijk alleen goede voornemens gehad over STOPPEN met roken en daar had ik geen nieuwjaar voor nodig want dat was op 5 augustus 2005 na heel veel en lang te hebben gerookt.
  Voor de toekomst heb ik wel wensen maar iets concreets is voor mij nog wat vaag.

  1. Wat mooi om dicht bij jezlf te blijven: innerlijke vrede en liefde. Ik doe met je mee!

 2. Een betere verhouding werk privé. Een tijdje meer werk is niet erg als er dan ook ruimte is voor aandacht voor privé. Mij ervaring in 2017 is dat werk vaak veel energie en tijd vraagt waardoor privé in de verdrukking komt.
  In 2018 wil ik meer bewust omgaan met de dynamiek in tijd en aandacht. Zo dat ik voldoende energie heb om leuke dingen te doen naast werk. Zou gaaf zijn als dat in 2018 eindelijk gaat lukken!!

  1. Balans vinden tussen ‘uitersten’ is uiteindelijk waar het in veel situaties om gaat. Ik wens je mooie uitersten toe, verbonden door een stralend midden! Stralend Lemniscaat

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+