Jezelf worden door massage en coaching

Brug 4: Durf jij jezelf te zijn?

16 okt 2017 Geen categorie 2

Een goede vriend zette me laatst aan het denken. Hij vertelde me dat zijn neef een huis gaat bouwen. Voordat de bouw écht van start kon gaan moesten er de nodige formaliteiten worden afgehandeld. Ik noem het maar even de administratieve rompslomp. Het invullen van een medische verklaring maakt daar onderdeel van uit. De verzekeraar wil alles van je weten en vraagt je via een formulier het hemd van het lijf. De neef in kwestie was niet consequent in het invullen van zijn formulier met alle gevolgen van dien…..

In het verleden heeft deze neef, voor de aankoop van een ander huis, ook een medische verklaring moeten invullen. Toen heeft hij een opname op de PAAZ afdeling van een ziekenhuis verzwegen. Op dat moment vond hij dat moeilijk te erkennen. Schaamte, angst om veroordeeld te worden, ontkenning. Het speelde destijds een grote rol bij de beslissing om dit niet op het formulier te zetten. Hij was immers juist genezen. Voelde zich prima. De aankoop van dat nieuwe huis betekende zoveel voor hem en voor zijn gezin. Een nieuwe start. Hij wilde niet terugkijken. Hij wilde juist vooruit.

En nu deed zich die prachtige kans voor om een huis te bouwen. Daar droomde hij al jaren van. Bij het invullen van de papieren en de medische verklaring durft hij zijn ware zelf te laten zien. Hij vult alles naar waarheid in en voelt zich daar goed bij. Hij is zich van geen kwaad bewust als de verzekeraar hem belt. Hij schrikt als die hem vertelt dat hij fraude heeft gepleegd en mogelijk niet in aanmerking komt voor de hypotheek

Jarenlang ging deze man gebukt onder de dingen die hij verzweeg. Bedenk je eens wat dat met iemand doet. En hoe knap het is dat hij die schaamte, die ontkenning heeft overwonnen! Hij durfde zijn ware zelf onder ogen te komen. Het bracht hem rust en balans. Hij kon weer genieten van het leven.

Er zijn heel veel mensen die niet in de spiegel durven te kijken, hun ware zelf niet onder ogen durven te komen. Ze onderdrukken de waarheid. Angst en schaamte voeren de boventoon. Pas als ze zich realiseren dat ook deze donkere kant, deze schaduwkant, onderdeel uitmaakt van hun ware zelf kunnen ze die negatieve gevoelens loslaten. Pas dan ervaren ze rust en innerlijke eenheid.

Met de neef uit dit voorbeeld gaat het gelukkig goed. Het had wat voeten in de aarde maar de verzekeraar is inmiddels overtuigd van zijn goede intenties. De bouw vordert gestaag. Binnenkort verhuist hij met zijn gezin naar hun droomhuis.

Om over na te denken: durf jij, in alle situaties, jezelf te zijn, je ware zelf te laten zien aan jezelf en aan de buitenwereld? En zoals Loesje al zei: “Misschien moet je jezelf eerst tegenkomen, voordat je het kunt zijn”.

2 Comments

  1. Ik vind mezelf best een open (gevoelig)persoon maar herken mij wel enigzins terug in dit verhaal, ben een autonoom persoon en durf mij daardoor niet kwetsbaar op te stellen door schaamte en angst dat ze mij anders gaan zien en mijn werkelijke zijn gaan miskennen. En daar ook heel gevoelig op reageer en het dan weer voor mezelf hou. pffff!!!

    1. Hoi Janny, dank je wel dat je in de reactie jezelf durft te zijn, heel mooi die openheid. HARTe groet Gerhard

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+