Massage en coaching als brug naar het onbewuste

Brug 3

26 sep 2017 Geen categorie

Je ware zelf

Onlangs begeleidde ik een groep mensen in een samenwerkingstraject. Tijdens één van de sessies viel me op dat de antwoorden op veel vragen heel impliciet waren. Niemand durfde zich echt uit te spreken. Toen ik de groep met dit gedrag confronteerde besloot één persoon heel expliciet te worden. Het gevolg was een emotionele botsing tussen twee personen waarbij ieder zijn frustratie uitsprak. De volgende dag kwam ik deze persoon tegen. Hij vertelde dat hij de hele avond had nagedacht over het voorval en zich gerealiseerd had dat hij nooit echt geluisterd had naar zijn collega en dat hij mede oorzaak was van de problemen.

Deze groep vermijdt het liefst conflicten en heeft dat naar het rijk van de schaduw verwezen. De confrontatie met de schaduw creëert eenheid en maakt ons heel. Wanneer een mens weigert een principe in zijn bewustzijn te beleven, dan ‘zinkt’ dit principe in het lichaam en verschijnt daar als klacht. Voor de groep uitte zich dat in spanning die voelbaar was in de groep. De klacht laat zien wat de mens ontbreekt want de klacht is zelf het ontbrekende principe, materieel en zichtbaar geworden in het lichaam. Juist in die klacht kunnen we ons leren kennen. Eerlijkheid tegenover jezelf behoort dan ook tot de zwaarste eisen in het proces van bewustwording.

Eenheid realiseren betekent voor mij een brug bouwen tussen het bewuste en het onbewuste. Een brug die een open relatie, een natuurlijke verbinding, creëert tussen het bewuste en onbewuste, tussen je persoonlijkheid en je ware zelf. De brug maakt dat je naar alles kan kijken wat aanwezig is. Je leert te begrijpen dat de schaduwkant onlosmakelijk verbonden is met jezelf. Door de brug te bouwen leren we onszelf kennen, inclusief onze schaduwkant en leren we in de dagelijkse praktijk het midden op te zoeken. Zonder waarde-oordeel, zonder identificatie met één van de uitersten.

De brug herstelt de verbinding tussen jezelf en je persoonlijkheid waarmee je in de wereld staat. Een brug die voorbij de bewuste lagen kijkt, voorbij je sociale identiteit. Jij wordt weer één met jezelf. Je leeft weer in vrijheid. Jouw persoonlijkheid is weer kneedbaar, zodat je er speels en vrij mee kunt omgaan. Jouw persoonlijkheid is een ware expressie van je ware zelf.

Tsjwang-tse, een Chinees tauïstisch filosoof (4de-3de eeuw v.C.) sprak de wijze woorden: “Wie boven de verschillen uitstijgt, ziet de eenheid en leeft ernaar”. Ik neem de vrijheid om deze iets aan te passen: “Wie boven de verschillen uitstijgt, ervaart de eenheid en kan zijn levensenergie weer vrij laten stromen” – Kausay Puriy –

Mijn vraag aan jou is: wanneer is de laatste keer dat jij deze eenheid hebt ervaren?

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+