Massage en coaching als brug naar het onbewuste

Brug 2

26 sep 2017 Geen categorie

Schaduw

Deze week naderden we na maanden een deadline voor een project op het werk. Veel mensen hadden hun bijdrage geleverd door delen van het document te schrijven of input te leveren. Nu was het moment om alles samen te voegen tot het eindresultaat. Maar één onderdeel ontbrak nog. Toen ik de verantwoordelijke persoon erop wees dat hij nog één dag had voor zijn bijdrage kreeg ik als antwoord dat het niet ging lukken. Vervolgens ontstond er een felle discussie over verantwoordelijkheden en afspraken nakomen. Mijn schaduwkant kwam in deze discussie heel sterk naar voren maar daarover zo meteen meer.

Carl Jung was degene die het begrip ‘schaduw’ in de psychologie introduceerde. Hij gaf daaraan voor zijn tijd een geheel eigen betekenis: het verborgen ware zelf. Dat ware zelf kleeft aan je zoals je schaduw in de stralen van de zon. Als je in het zonlicht staat kun je hoog of laag springen, tegen je schaduw schoppen maar wat je ook doet je raakt die schaduw niet kwijt. Zo is het ook met je ware zelf. Want dat ben je en dat blijft bij je, hoe verborgen ook en hoe je ook je best doet het te verstoppen.

Wat is schaduw

Je schaduw zijn die principes die je niet in jezelf accepteert en deze kom je tegen in de wereld om je heen. Deze veroorzaken problemen. Dus door de wereld om ons heen kunnen we onze schaduw leren kennen. De schaduw bevat alles waarvan wij tot het diepst van ons hart overtuigd zijn dat het uit de wereld moet worden geholpen zodat deze goed en heel kan worden. Maar juist het tegendeel is het geval: de schaduw heeft als inhoud alles wat onze wereld ontbreekt om heel te worden. Kortom, de onbewustheid van onze schaduw maakt dat wij niet heel zijn, geen eenheid zijn. Het is dan ook niet vreemd dat alle mythische helden moeten vechten met monsters, draken en demonen en met de hel zelf om heel te kunnen worden.

Wat doet schaduw?

In elk mens schuilt een verlangen om als je ware zelf aanwezig te zijn in de wereld. Je ware zelf wil erkend en gekend worden. Dat is een natuurlijk verlangen, een gezonde uiting van je levenswil. En als je dat jezelf niet toestaat, dan heeft dat gevolgen, soms zelfs ingrijpende gevolgen. Als je in zo’n situatie terecht komt, is het je schaduw, het onderdrukte deel van jezelf, dat aandacht opeist, en daarom op een welhaast geheime manier verstorend optreedt in je ‘normale’ leven. Dan zorgt de schaduw voor klachten.

Terug naar de discussie. Waar ik problemen mee heb is het feit dat deze persoon zijn afspraken niet nakomt en geen verantwoordelijkheid toont. Ik ben namelijk iemand die dat altijd wel doet. Maar als ik eerlijk ben: wat lijkt het me heerlijk om (af en toe) geen verantwoordelijkheid te nemen en afspraken niet na te komen. Ja, die kant is er ook maar ik durf nog niet te erkennen dat die kant ook een deel van mij is. Met als gevolg dat ik eenzijdig de discussie met mijn collega voer.

Dit keer een tip: wees aardig voor onaardige mensen, die hebben jou het hardste nodig.

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Search

+